Poker

poker

Den första spelformen men vet om som påminner om poker kallades ”Pochspiel”, det spelades redan under 1400-talet i Tyskland, poker som renodlat spel sägs härstamma från Persien och kallades ”As Nas”. Fram till 1890 fanns det ingen beskrivning av spelet ”As Nas”, utan det var först i 1937 års utgåva av Foster’s Complete som Hoyle, R. F. Foster skrev ”Poker som spel, som först spelades i USA där varje spelare får 5 kort från en kortlek innehållande 20 kort, är det persiska spelet ”As Nas”.

Idag har pokerspel på nätet växt sig enormt populärt, men möjligheten att kunna spela poker på internet har bara funnits sedan slutet av 90-talet då de första rummen etablerades. Fördelen med att kunna spela på nätet är att man faktiskt kan öva upp sig riktigt bra innan man väljer att slänga sig in i spelrummen på riktigt, de flesta pokersajter erbjuder möjligheten att spela på låtsas.

De allra flesta sajter som erbjuder pokerspel anordnar ofta både större och mindre turneringar. En pokerturnering går till så att alla deltagare betalar en bestämd summa pengar och får ett bestämt antal marker, sen spelar man tills endast en spelare har marker kvar. Spelarna rangordnas i den motsatta ordningen som de slogs ut. De bäst placerade delar vinstpotten enligt någon modell som har bestämts i förväg. Det finns också pokerturneringar där det är gratis att delta, så kallade freerolls. Där betalar man inte något för att delta i turneringen eftersom arrangören istället skjuter till pengar ur egen ficka till vinstpotten.

Den största och mest kända pokerturneringen i världen är World Series of Poker (WSOP) som hålls årligen sedan 1970. WSOP varar flera veckor och innehåller många tävlingar för olika pokerspel. I den slutliga tävlingen, den mest prestigefyllda, spelas No limit Texas hold’em. Om man ska köpa sig in i denna sluttävling är priset $10.000 och förstapriset är på flera miljoner dollar.