Roulette historia

roulette history

Roulettens historia tros gå tillbaka hela vägen till de gamla egyptierna som spelade spel som påminner om dagens Roulett. Det spel vi känner till idag bygger dock på en mans begär att förstå sig på evighetsmaskiner.  I över trehundra år har Rouletten varit ett av de grundläggande inslagen i spelrum – först i Frankrike, sedan i resten av Europa, sedan i USA och övriga länder, och slutligen världen över via Internet.   

Spelhjulet

Blaise Pascal, en fransk uppfinnare, matematiker, fysiker och filosof, är förmodligen en av de enskilt viktigaste personerna i Roulettens historia. Pascals önskan om att skapa en evighetsmaskin ledde fram till tillkomsten av Rouletthjulet. År 1655 utvecklade han ett hjul med 35 fack, vart och ett numrerat, och när han snurrade på hjulet placerade han en boll i det och noterade var den landade varje gång hjulet slutade snurra. Den inneboende vadslagningspotentialen i detta spelhjul resulterade i utvecklandet av den franska rouletten. 

Spelet Roulett tycks vara resultatet av en kombination av olika andra hjul- och bordspel. Det spelades först huvudsakligen i Frankrike och blev efter hand associerat med den överdådiga franska semesterregionen Monte Carlo där spelet blev ett tidsfördriv för de eleganta och sofistikerade, de rika och berömda.

Nollan läggs till

År 1842 skrev Francois och Louis Blanc in sig i Rouletthistorien genom att förändra hjulet så att det kom att innehålla en nolla. Detta gav spelarna ytterligare ett nummer att satsa på, men framförallt gav det huset ett betydligt större övertag. Nu sträckte sig numren från 0 till 36. Det sägs även att Francois och Louis Blanc färglade numren på hjulet, varannan röd och varannan svart vilket gjorde dem enklare att läsa. Det var också under den här epoken som Roulett började sprida sig över Europa, där människor lockades av höga odds, enkla regler och en rik samling satsningsmöjligheter.

Från Europa till Amerika

Det sägs att franska nybyggare som anlände till New Orleans var de som tog spelet till Amerika. Spelet spred sig uppåt längs floden Mississippi, och i 1800-talets Amerika, då de förenade staterna expanderade västerut och småstäder grundades, uppstod ett behov av olika sorters underhållning. Salooner, flodbåtar, spelhallar och andra sorters underhållningspalats blev en blomstrande del av roulettens historia och erbjöd roulettspel vid sidan av många andra sorters spel.

Under den här perioden spelades flera olika Roulettvarianter. Så småningom kom den amerikanska varianten att bli känd för sitt användande av både nolla och dubbelnolla, där dubbelnollan ofta representerades av den berömda amerikanska örnen. Det var amerikanarna som färgade nollan och dubbelnollan gröna, vilket gjorde dem enklare att läsa. Detta var deras bidrag till Roulettens historia, och denna nymodighet inkorporerades i de franska och europeiska varianterna.

För information om de olika roulettborden och hjulen, besök gärna våra sidor som handlar om europeiska, franska och amerikanska spel.

Roulettens elektroniska närvaro

I och med Internets uppkomst förändras Roulettens historia för alltid genom att spelet snabbt blev tillgängligt för spelare i jordens alla hörn. Nu kan spelare låta sig underhållas av spelet i sina egna hem, vilken dag och vid vilket klockslag som helst. Spelet Roulett har utvecklats till sin nuvarande form under cirka 300 års tid. Vem vet hur det kommer att förändras under de kommande 300 åren, när cyberspace blir den mest populära platsen för spel på detta spännande turspel.